Αρχείο για Αγροτικά
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ!!
Μέσα Νοεμβρίου και η ανομβρία καλά κρατεί, έχει να βρέξει περίπου δύο μήνες. Κάνοντας μία βόλτα στον κάμπο του χωριού μας, διαπιστώνεις ότι δεν έχει σπαρθεί ούτε ένα χωράφι. Λογικό, ξεράθηκε ο τόπος, στέρεψε το ποτάμι, οι αγρότες είναι απελπισμένοι και μιλούν για μια δύσκολη χρονιά. Γίνονται συζητήσεις για λιτανείες, να βοηθήσει και ο θεός να έρθουν οι βροχές.
Βλέποντας τη στάθμη του νερού στο ποτάμι του κάμπου, θυμήθηκα τις παλιές εποχές, όπου όλος ο τόπος ήταν καλλιεργημένος με ντομάτες, φασόλια, καλαμπόκια και το αιώνιο πρόβλημα με το νερό. «Θα έχουμε νερό να βγάλουμε πέρα τις σοδειές μας ή πάλι θα στερέψει το ποτάμι και θα πάνε στράφι τα κόπια μας?, να μάθετε γράμματα να φύγετε από δω για να έχετε μια καλύτερη ζωή» ήταν τα λόγια των γονιών μας. Ο κάμπος της Βλαχέρνας είχε το μειονέκτημα, ότι ποτιζόταν από το τελευταίο τμήμα του ποταμού που έχει τις πηγές του στην Κανδήλα και χάνεται στην καταβόθρα, με αποτέλεσμα αφού πότιζαν όλοι οι άλλοι (Κανδηλαίοι, Λεβιδαίοι, Αγαλαίοι, Χωτουσαίοι) αν περίσσευε νερό θα πότιζαν και οι Βλαχερναίοι.
Αρκετοί θα θυμούνται την επιχείρηση των Βλαχερναίων, που πήγαν να σπάσουν τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι Κανδηλαίοι εμποδίζοντας τη ροή του νερού στο ποτάμι, χρησιμοποιώντας το για τις δικές τους καλλιέργειες. Σήμερα βέβαια το ποτάμι δεν χρησιμοποιείται για να ποτίζει τις καλλιέργειες, αφού αυτό γίνεται με το σύστημα ύδρευσης του αναδασμού.
Και με αυτές τις αναμνήσεις κοιτάζοντας το μετεωρολογικό χάρτη, βλέπουμε βροχές μες την εβδομάδα που αρχίζουν από σήμερα. Μακάρι να έχουμε ποτιστική βροχή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.
Το ποτάμι από το γεφύρι της Μπαρμπίτσας
Το ποτάμι από το γεφύρι στον Όχτο
Ελαφρά ροή νερού από τη σήραγγα στην Παναγίτσα.
Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων από την 01/11/2024 έως και 08/11/2024!
Μετά από το με την αριθμ. πρωτ. 4514/333848/31-10-2024 έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ., ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ από την 01/11/2024 έως και 08/11/2024 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια της χώρας και για σφαγή μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος της ευλογιάς των προβάτων ήτοι Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή από 01/11/2024 έως 08/11/2024.
Για την πρόληψη της νόσου οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει:
- Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής.
- Να απομακρύνουν σκουπίδια, κοπριά και λιμνάζοντα νερά από την εκτροφή.
- Να περιορίζουν την είσοδο ανθρώπων στην εκτροφή, στους απολύτως απαραίτητους και με μέτρα προστασίας (φόρμες, µπότες, πλύσιμο χεριών, ποδονάρια).
- Να μη δανείζονται μηχανήματα, σκεύη, εργαλεία και οχήματα από άλλες εκτροφές.
- Να μη δανείζονται ζώα από άλλες εκτροφές.
- Να προστατεύουν την εκτροφή και τις ζωοτροφές από έντομα και τρωκτικά.
- Να αποφεύγουν την επαφή των ζώων τους µε άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους.
- Να διατηρούν τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, προστασία για παράσιτα εντέρου και δέρματος, εμβόλια για διάφορες ασθένειες).
- Να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα τους.
Αρκαδία: Ιός της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας σε καλλιέργειες στη Δημοτική Ενότητα Λεβιδίου!
Προσβολή από τον Ιό της καστανής ρυτίδωσης διαπιστώθηκε σε υπαίθριες καλλιέργειες ντομάτας, σε περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου Αρκαδίας.
Την εμφάνιση του ιού, που προσβάλει τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς, γνωστοποίησε η Διεύθυνση της Αγροτικής Οικονομίας και της Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μηχανικά, με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες (δέσιμο, ξεβλάστημα, συλλογή, κλπ.) που εκτελούν οι εργαζόμενοι και με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά ή σπόροι).
Μεταφέρεται με τα χέρια, που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο φυτό, με τα ρούχα που έχουν μολυνθεί, με τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε μολυσμένα φυτά και με τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά τελάρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μολυσμένων καρπών.
Σημαντική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο εάν παραμείνουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, τότε μπορεί να διατηρηθεί μολυσμένο για τουλάχιστον 6 μήνες.
Στα θερμοκήπια ο ιός παραμένει στις επιφάνειες των διαφόρων κατασκευών και από εκεί μεταφέρεται με διάφορους τρόπους στα φυτά. Στις υδροπονικές καλλιέργειες, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σύστημα του κυκλοφορούντος νερού και να μεταδοθεί περεταίρω μέσω αυτού.
Επικονιαστές μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένη γύρη από φυτό σε φυτό.
Ο ιός διατηρείται επίσης σε ζιζάνια όπως ο στύφνος, η ντάτουλα, το χηνοπόδιο και καλλωπιστικά φυτά, όπως η πετούνια.
Συμπτώματα της προσβολής από τον ιό
Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία, τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τη φυσιολογική κατάσταση του φυτού. Στην ντομάτα, τα φύλλα των μολυσμένων φυτών, παρουσιάζουν χλώρωση, μωσαϊκό, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Οι καρποί εμφανίζουν κίτρινους – καστανούς δακτύλιους, καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση. Στην πιπεριά, τα φύλλα των μολυσμένων φυτών παρουσιάζουν παραμορφώσεις του ελάσματος, κιτρίνισμα και μωσαϊκό. Οι καρποί εμφανίζουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις.
Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της ντομάτας (ToBRFV).
Μέτρα πρόληψης του ιού
Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του προτείνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο τα παρακάτω μέτρα πρόληψης και υγιεινής των καλλιεργειών:
1. Χρησιμοποίηση υγιών σπόρων και φυταρίων, τα οποία πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
2. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών και απομάκρυνση όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
3. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος (τουλάχιστον 3.5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη) για τουλάχιστον 15 λεπτά.
4. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ).
5. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.
6. Καλό πλύσιμο με απολυμαντικό όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
7. Χρησιμοποίηση καθαρών ή απολυμασμένων πλαστικών τελάρων κατά τη συγκομιδή των καρπών και αποφυγή χρησιμοποίησης τους σε διαφορετικές εγκαταστάσεις.
8. Απομάκρυνση και καταστροφή όλων των υπολειμμάτων της καλλιέργειας στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου καθώς και απολύμανση των χώρων του θερμοκηπίου.
9. Καταστροφή των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο ή σε απόσταση 30 μέτρων γύρω από τις υπαίθριες καλλιέργειες.
10. Αμειψισπορά για χρονικό διάστημα από 6 έως 12 μήνες με φυτά που δεν προσβάλλονται από τον ιό π.χ. φυτά της οικογένειας των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae).
Λόγω της εξαιρετικής επικινδυνότητας που παρουσιάζει ο ιός για τις καλλιέργειες της ντομάτας και της πιπεριάς, ζητείται η προσοχή στους παραγωγούς για την τήρηση των παραπάνω μέτρων.
Για περισσότερες πληροφορίες ή σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αρκαδίας.
πηγή: www.ertnews.gr
«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», Άρχισε η υποβολή των αιτήσεων!
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, άνοιξε χθες Τρίτη 9 Απριλίου 2024, για υποβολή αιτήσεων. Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες. Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός). Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.
Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (pvstegi.gov.gr), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.
Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:
-Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW
-Β’ Ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW
Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.
Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αξίζει να επισημανθεί πως ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.
ΚΥΡΙΑΚΗ 21-1-2024: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
Ο Σύλλογος επαγγελματιών μελισσοκόμων Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Λακωνίας, οργανώνει σεμινάριο με θέμα: Ασθένειες μελισσιών με έμφαση στο ακάρι βαρρόα, στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης.
Δήμος Τρίπολης: Ημερίδα με θέμα “Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας”.
Τα στοιχεία για τη μελισσοκομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια.
Η εικόνα ανά ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) είναι η εξής:
α) στην Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια,
β) στην Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια,
γ) στην Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια,
δ) στη Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια,
ε) στη Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια
και στ) στην Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.
Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.
Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους.
Συνολικά στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή). Αναλυτικά ανά Π.Ε. η εικόνα είναι η εξής, α) Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 30, β) Αργολίδα 9 με δυναμικότητα 250 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 2, γ) Κορινθία 1 με δυναμικότητα 350 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 14, δ) Λακωνία 7 με δυναμικότητα 642 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 4 και ε) Μεσσηνία 12 με δυναμικότητα 57 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 0.
Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.
Πηγή: www.gargalianoionline.gr
Ζωικό κεφάλαιο: Υποχρεωτική απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων για το 2023.
Την υποχρέωση να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έχουν όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων.
Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα η απογραφή γίνεται στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ για τους χοίρους από 1 έως και 31 Δεκεμβρίου.
Υποχρέωση απογραφής έχουν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και χοιροτρόφοι που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, δηλαδή ακόμη και αυτοί που τυχαίνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μη διαθέτουν ζώα. Τονίζεται ότι η απογραφή και η συμπλήρωση του Μητρώου γίνονται με ευθύνη των κτηνοτρόφων και έχουν αξία υπεύθυνης δήλωσης.
Πώς κοινοποιείται η απογραφή
Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι προβαίνουν στην κοινοποίηση της απογραφής των αιγοπροβάτων και χοιροειδών. Να σημειωθεί ότι η κοινοποίηση της απογραφής είναι δυνατόν να γίνει꞉
α) είτε με την προσέλευση του κάθε κατόχου αιγοπροβάτων ή χοίρων στην κτηνιατρική υπηρεσία
β) είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης e-services.minagric.gr, ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί.
Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται από την ψηφιακή υπηρεσία σχετική βεβαίωση που εκτυπώνεται και επισυνάπτεται στο μητρώο εκμετάλλευσης.
Να σημειωθεί ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική. Για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας θα πρέπει μέχρι 15 Νοεμβρίου 2023 να ολοκληρώσουν την απογραφή, προκειμένου να μπορέσει να γίνει κανονικά η πληρωμή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενταγμένοι δικαιούχοι της 4ης και της 5ης πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» καθώς και, οι ενταγμένοι δικαιούχοι (παράτασης)1ης και 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων μέχρι και την Τετάρτη 15-11-2023 για το έτος εφαρμογής 2023.
Πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται στους κτηνοτρόφους από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (ΟΣΔΕ) 2023
Αγαπητοί Παραγωγοί,
ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» σας ενημερώνει πως ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας η υποβολή της δήλωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με προγραμματισμένο ραντεβού.
Επικοινώνησε άμεσα με το Συνεταιρισμό μας για να υποβάλεις τη δήλωση σου, στα τηλέφωνα:
- Κεντρικά γραφεία Τρίπολης (28ης Οκτωβρίου 8) : 2710-230603 – 604 -609.
- Εργοστάσιο ζωοτροφών: (3ο χλμ Τρίπολης – Πύργου / Άγιος Ελευθέριος) : 2710-230631
- Ψυγεία-Συσκευαστήρια Τεγέας: 2710-556738
- Κατάστημα Άστρους: (1ο χλμ Άστρους-Λεωνιδίου): 27550-22140
- Κατάστημα Μεγαλόπολης: (Λ. Ζέρβα & Ι. Σκαλτσά / έναντι Λαϊκής Αγοράς) : 27910-23833
- Κατάστημα Λεβιδίου: 27960-22798
- Νέο κατάστημα Τροπαίων: (δίπλα από το συμβολαιογραφείο της κας Φλώρας Προμπονά) : 27970-23336.
ΕΝΙΑΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 2023
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ-ΕΚΤΡΟΦΗΣ 2023
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
- Ο παραγωγός απαραιτήτως πρέπει να έχει μαζί του τους κωδικούς TaxisNet, με σκοπό να εκδοθεί ο 6ψήφιος Κωδικός Υποβολής σε Πύλη ή να προσκομίσει απευθείας τον 6ψήφιο Κωδικό Υποβολής σε Πύλη, που απαιτείται για την υποβολή της Αίτησής του και προσωπικό email.
- Μισθωτήρια αγροτεμαχίων
- Όλα τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μίσθιου από 960 ευρώ και πάνω θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
- Χειρόγραφα μισθωτήρια, εκτός των περιπτώσεων της παραγράφου 1, γίνονται αποδεκτά εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του ΚΑΕΚ και του Α.Τ.ΑΚ. των μισθωμένων αγροτεμαχίων.
- Εξακολουθούν να ισχύουν οποιασδήποτε κατηγορίας πολυετή χειρόγραφα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν υποβληθεί παλαιότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και βρίσκονται σε ισχύ το 2023.
- Oτι δηλώνετε στο ΟΣΔΕ2023 πρέπει να το έχει ο παραγωγός στην κατοχή του πριν τις 31/05/2023.
- Όσα δικαιολογητικά ανανεώνονται κάθε χρόνο ή έχουν αλλάξει από πέρυσι θα πρέπει απαραιτήτως να προσκομίζονται, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ (φωτοτυπίες σε χαρτί Α4):
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΦΟΡΙΑΣ (Για νέες αιτήσεις)
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (Για νέες αιτήσεις ή εφόσον έχει αλλάξει)
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ IBAN ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Για νέες αιτήσεις ή εφόσον έχει αλλάξει)
- ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΓΑ (Για νέες αιτήσεις στους ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ)
- Α.Μ.Κ.Α. (Για νέες αιτήσεις)
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΩΝ
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ Ε9 (Για νέα Ε9)
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ (Προσφάτως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές- ΧΩΡΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ)
- ΑΔΕΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΘΕΡΙΝΟ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟ (Για μετακινούμενους κτηνοτρόφους)
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ (Για Μελισσοκόμους)
- ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ, ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΟΥ, ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ
- ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
- ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
- ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (Για αμπελουργούς)
- ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΓΣΑ ’87 Ή ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ
πηγή: easarcadias.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ.Ο.Ε.Β. ΕΛΟΥΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του TOEB Έλους Kανδήλας καθώς και ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων στον οργανισμό μας, ευχαριστούν θερμά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Παναγιώτη Νίκα, για την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων και αρδευτικού δικτύου στο Έλος Κανδήλας.
Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 1.241.195,40 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠAA) 2014-2020.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν την αντικατάσταση στα αντλιοστάσια εξαρτημάτων μηχανικών και ηλεκτρολογικών τα οποία έχουν φθαρεί ή καταστραφεί όλα αυτά τα χρόνια όπως, αεροσυμπιεστές, αυτόματοι επανακινητές, ογκόμετρα, αντεπιστροφές, βαλβίδες (κλακέτα), καθώς και οι σωληνώσεις των υποβρυχίων αντλιών που έχουν τρυπήσει με την χρήση όλων αυτών των χρόνων. Όσων αφορά το δίκτυο άρδευσης, θα τοποθετηθούν διακόπτες σε διάφορες διακλαδώσεις του δικτύου, για τον καλύτερο χειρισμό σε περίπτωση βλάβης και την οικονομία του νερού. Επίσης θα αντικατασταθούν αντιπληγματικές βαλβίδες και αυτόματα εξαεριστικά.
Πληροφορούμε επίσης τους καλλιεργητές καταναλωτές μας, πως σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στην καλοκαιρινή λειτουργία του δικτύου από την παράλληλη εκτέλεση των εργασιών.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον αντιπεριφερειάρχη κύριο Χρήστο Λαμπρόπουλο καθώς και τους υπαλλήλους της περιφέρειας που ενεπλάκησαν στην ικανοποίηση του αιτήματος μας για χρηματοδότηση.
Ευχόμαστε σε όλους
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο Αντιπρόεδρος Δημήτριος Ξηρογιάννης.