Yπάρχουν λύκοι στο Μοριά;
Όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις και πλέον τείνει να γίνει βεβαιότητα, ότι στην Πελοπόννησο ο μεγαλύτερος θηρευτής δεν είναι το τσακάλι, αλλά ό λύκος.
Οι τελευταίες αναφορές για εμφάνιση λύκου στην Πελοπόννησο, μας έρχονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Οι τελευταίοι λύκοι πρέπει να ζούσαν στην περιοχή του Πάρνωνα. Η τελευταία αναφορά γίνεται σε τοπική εφημερίδα της Κυνουρίας στην οποία δημοσιεύεται ότι λύκος έφαγε γάιδαρο κοντά σε χωριό του Πάρνωνα.
Από τότε δεν υπάρχει άλλη αναφορά για την ύπαρξη λύκου και μάλιστα στην εποχή του ανταρτοπόλεμου, που πολύς κόσμος βρισκόταν στα βουνά, δεν αναφέρθηκε συνάντηση με λύκο.
Τον τελευταίο καιρό όμως πολλές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τα κεντρικά μέρη της Πελοποννήσου και κυρίως από την ευρύτερη περιοχή που συνορεύουν η Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία, για επιδρομή λύκων ή λυκοειδών σε κοπάδια.
Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει σημαντικό αριθμό ζώων που δεν δικαιολογείται από τις τυχόν επιθέσεις τσακαλιών και πολύ περισσότερο αγριόσκυλων ή αλεπούδων. Κτηνοτρόφος μας ανέφερε ότι βρήκε κατασπαραγμένους δυο κριούς του κοπαδιού του που δεν ήταν δυνατό να τους καταβάλει τσακάλι. Ο συγκεκριμένος τον τελευταίο χρόνο μας ανέφερε ότι έχει χάσει περίπου σαράντα ζώα από το κοπάδι του. Άλλος κτηνοτρόφος, σε διπλανή περιοχή έχει χάσει είκοσι πέντε κατσίκια.
Οι μαρτυρίες των κτηνοτρόφων για συναντήσεις με λύκους ή λυκόμορφα γινόταν δεκτές με επιφύλαξη, όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάστηκαν συναντήσεις με κυνηγούς αλλά και με οδηγούς.
Η μαρτυρία οδηγού που συνάντησε δύο τέτοια ζώα και η περιγραφή που μας έδωσε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβητήσεων. Πλέον με σιγουριά πρέπει να πούμε ότι στην Πελοπόννησο εμφανίστηκε λύκος μετά από ογδόντα χρόνια.
Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι ποιος έφερε τους λύκους στην Πελοπόννησο. Έλαβε υπόψη του το ότι η κτηνοτροφία στην περιοχή είναι κατά βάση εκτατική;
Οι κτηνοτρόφοι με τη σιγουριά ότι δεν κινδυνεύουν τα ζώα τους τα αφήνουν ελεύθερα τις νύχτες και χωρίς την προστασία έμπειρων σκύλων στην αντιμετώπιση λύκων.
Θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου η αντίδραση των κτηνοτρόφων και η λήψη δραστικών μέτρων. Τότε σίγουρα θα έχουμε απτή απόδειξη και διευκρίνιση αν πρόκειται για λύκους ή λυκοειδή υβρίδια.
πηγή:www.e-artemis.gr