Δήλωση του Κώστα Γκότση του πληρεξούσιου δικηγόρου των κατοίκων και φορέων του Λεβιδίου
Σε σχέση με την απόφαση επί της προσωρινής διαταγής θέλω να διευκρινίσω κάποια ζητήματα.
Η απόφαση για την απόρριψη της προσωρινής διαταγής δεν σημαίνει ότι ο δήμος Τρίπολης μπορεί να πάει τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Λεβιδίου για πολλούς λόγους:
1. Ο δήμαρχος στην απόφασή του για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο Λεβίδι αναφέρει ότι: «Ορίζουμε ως χώρο προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ), που συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά οχήματα του Δήμου Τρίπολης και από τις συμβεβλημένες με το Δήμο Τρίπολης επιχειρήσεις αποκομιδής αστικών αποβλήτων (Α.Σ.Α.), το δημοτικό χώρο που βρίσκεται στη θέση Μαγούλα».
Ποιος μπορεί να αποφασίσει για τον ορισμό και τη λειτουργία ενός χώρου προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των αστικών αποβλήτων; Ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο ή κάποιο άλλο όργανο; Την απάντηση δίνει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 50910/2727/2003 με θέμα «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».
Στο άρθρο 7 της παραπάνω απόφασης προβλέπεται: «Η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, γίνεται με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 1650/1986. Για την πραγματοποίηση των ως άνω εργασιών διαχείρισης, ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να λάβει τις άδειες που προβλέπονται στο άρθρο 8 της παρούσας απόφασης.»
Ειδικά όμως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή διαπιστώθηκε, με βάση την υπ’ αριθμ. 3372/378/13-01-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η ανεπαρκής λειτουργία των ΦΟΔΣΑ των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου «η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, αξιοποίησης και διάθεσης των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται από το νέο ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε με την 5145/2-12-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου», καθώς και η «ωρίμανση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, των οποίων παύει η λειτουργία και η αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Συμπέρασμα: Οι αρμοδιότητες για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, γίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και σ’ εμάς, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, από την Περιφέρεια. Σε καμιά όμως περίπτωση από τον Δήμαρχο.
2. Για να προβεί ο ΦΟΔΣΑ, ή η Περιφέρεια εν προκειμένω στα παραπάνω τι προαπαιτείται; Την απάντηση μας την δίνει το επόμενο άρθρο της ίδιας απόφασης:
«Για τη διάθεση, αξιοποίηση, προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση των στερεών αποβλήτων απαιτείται:
α. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 του Ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 1, 2 και 3 του Ν. 3010/ 2002, και στις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή τους όπως την 15393/2332/2002 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1022), την 25535/3281/2002 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1463) και 11014/703/2003 (Β’ 332). Για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών αποβλήτων εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 8 και 9 της 11014/703/2003 κοινής υπουργικής απόφασης. Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της προβλεπόμενης στο επόμενο εδάφιο (β) άδειας διάθεσης, αξιοποίησης προσωρινής αποθήκευσης ή μεταφόρτωσης. Παράλληλα με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, εκπονούνται και οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες σχεδιασμού των εγκαταστάσεων ή έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.»
Υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΧΑΔΑ Λεβιδίου, για να λειτουργήσει, όπως αναφέρει ο δήμαρχος στην απόφασή του; Υπάρχουν μήπως οι προβλεπόμενες «αναγκαίες τεχνικές μελέτες σχεδιασμού των εγκαταστάσεων ή έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» Φυσικά όχι. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λειτουργήσει, όχι μόνο στο Λεβίδι, αλλά και οπουδήποτε αλλού χώρος προσωρινής απόθεσης-αποθήκευσης και μεταφόρτωσης χωρίς τις παραπάνω μελέτες;
3. Για τις ανάγκες της συζήτησης, ας υποθέσουμε ότι δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά, καμιά από τις παραπάνω μελέτες. Θα μπορούσε ο Δήμος σήμερα – αύριο να μεταφέρει απορρίμματα στο Λεβίδι; Η απάντηση είναι όχι γιατί ο ίδιος ο Δήμος Τρίπολης κατέθεσε στο Δικαστήριο τεχνική έκθεση (3,5 σελίδων!) που συντάχθηκε την 16-2-2015, σύμφωνα με την οποία, στο χώρο του ΧΑΔΑ Λεβιδίου:
Προτείνεται η «διάστρωση του εδάφους με άμμο, τοποθέτηση αδιαπέραστου γεωυφάσματος προστασίας της γεωμεμβράνης, γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm λεία, διάστρωση με άμμο πάχους 10 εκ. και περιμετρικά θα γίνει ανάχωμα ώστε να διοχετεύονται τα στραγγίδια με αγωγούς σε δεξαμενή σταγγιδίων». Επίσης προτείνεται «η περιμετρική οδοποιία σε περίπτωση ανάγκης» και δεξαμενές ύδατος.
Όλα τα ανωτέρω όμως είναι παντελώς αόριστα, διότι δεν εξηγείται με ποιόν τεχνικό τρόπο και σε ποια ακριβώς έκταση (στο σύνολο άραγε των 14.952,94 τ.μ.;) θα γίνει η «διάστρωση του εδάφους με άμμο, τοποθέτηση αδιαπέραστου γεωυφάσματος προστασίας της γεωμεμβράνης, γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm λεία, διάστρωση με άμμο πάχους 10 εκ.»
Μάλιστα αποσιωπάται το γεγονός ότι ο ΧΑΔΑ Μαγούλας είναι, σ’ όλη σχεδόν την έκτασή του κατειλημμένος με απορρίμματα, καθόσον ποτέ δεν αποκαταστάθηκε. Επομένως πως θα εκτελεστούν οι παραπάνω εργασίες, εφόσον το έδαφος του ΧΑΔΑ είναι σκεπασμένο με απορρίμματα; Θα αποσυρθούν τα υπάρχοντα απορρίμματα και θα εκτελεστούν οι προαναφερόμενες εργασίες ή θα γίνει η «διάστρωση (επί των απορριμμάτων και όχι όπως αναφέρεται) του εδάφους με άμμο, τοποθέτηση αδιαπέραστου γεωυφάσματος προστασίας της γεωμεμβράνης, γεωμεμβράνη HDPE πάχους 1,5 mm λεία, διάστρωση με άμμο πάχους 10 εκ.; Και εάν αποσυρθούν τα υπάρχοντα απορρίμματα, που θα οδηγηθούν;
4. Ήδη σήμερα (19-2-2015) κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του Δημάρχου για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο Λεβίδι.
Κώστας Γκότσης
Πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων και φορέων του Λεβιδίου
-
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ
20 Φεβρουαρίου, 2015Nα πιάσουμε το νήμα από την σωστή πλευρά: Η περιοχή εγκατάστασης του ΧΑΔΑ είναι NATURA Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Για την περιοχή υπάρχει ειδική νομολογία του ΣτΕ (καλό είναι ο κ. Γκότσης να την μνημόνευσε στην αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσε) που δεν επιτρέπει ούτε σκόνη…όχι απορρίμματα! Κάθε σχεδιασμός για μεταφορά απορριμάτων εκεί είναι καταδικασμένος σε άμεση αποτυχία. ..