Εκδήλωση για τον στρατηγό Αλέξη Νικολάου (Λεβιδιώτη), αρχηγού των όπλων περιφέρειας Τριπολιτσάς, για τα 190 χρόνια από τη θυσία του (1826)
foto: TAM & TSARHL
-
Παναγιώτης Λολώνης
22 Αυγούστου, 2016Είναι εξαιρετικά ευχάριστο και επαινέσιμο το γεγονός ότι ο Σύλλογος Λεβιδιωτών Αττικής προέβη στη συγκεκριμένη εκδήλωση στην Ι.Μ. της Παναγίας της Ελεούσας και στο Μνημείο του καπετάν Αλέξη. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την εκδήλωση με πιο συντονισμένες ενέργειες για ευρύτερη ενημέρωση και, ενδεχομένως, μία μεγαλύτερη συμμετοχή.
Θετικότατη είναι η άποψη του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής (και ευελπιστούμε και όλων των υπόλοιπων φορέων) να μην αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για την οποιαδήποτε μεταφορά των οστών του αγωνιστή σε κάποια άλλη θέση (μια προσπάθεια που, ούτως ή άλλως, δεν θα είχε μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας γιατί η ακριβής θέση του τάφου δεν είναι επακριβώς γνωστή, αλλά υποδεικνυόταν από ανθρώπους βασιζόμενους στην προφορική παράδοση 5 τουλάχιστον γενεών. Η διαμόρφωση δέ του χώρου από τη διάνοιξη του δρόμου σε εκείνο το σημείο έχει αλλάξει ο χώρο σημαντικά με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο σήμερα να εντοπιστεί το ακριβές σημείο που, παλαιότερα τουλάχιστον, υποδεικνυόταν ως η θέση του τάφου του καπετάν-Αλέξη).
Εξαιρετικά ακριβής και εμπεριστατωμένη η εξιστόρηση του χρονικού δημιουργίας του μνημείου του καπετάν-Αλέξη. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ήταν εξαιρετικά πενιχρή η συμβολή του κοινού και των φορέων στην κατασκευή του. Μετρημένος στα δάκτυλα του ενός χεριού ο αριθμός των ατόμων που συνέβαλαν οικονομικά για τη δημιουργία του μνημείου, καθώς και των ατόμων που με προσωπική τους εργασία συνέβαλαν στην κατασκευή. Τελικά είναι οι λίγοι που κάνουν τη δουλειά σε αυτόν τον τόπο (αν όχι σε αυτόν τον κόσμο).
Το μνημείο, όπως έχει κατασκευαστεί και διαμορφωθεί, αποτελεί ένα σεπτό στολίδι στον ευρύτερο ιστορικό και περιβαλλοντικά εξαίσιο χώρο και ως τέτοιο θα πρέπει να το προσεγγίζουμε εμείς οι νεώτεροι.
Βέβαια, πολλές φορές αναρωτιέμαι τι θα σκέπτονταν και πώς θα αισθάνονταν ο καπετάν-Αλέξης και οι συμπολεμιστές του αν είχαν γνώση του ενδιαφέροντος (μερικά λεπτά από το χρόνο μας) και του σεβασμού που δείχνουμε εμείς οι νεώτεροι στη μνήμη τους και στην προσφορά τους. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που τελείται (και καλώς) το τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα, αλλά και χθες στην εκδήλωση του Συλλόγου των Λεβιδιωτών Αττικής, η συμμετοχή του κόσμου είναι μάλλον πενιχρή (περί τα 20 άτομα κάθε χρόνο στο ετήσιο τρισάγιο και περί τα 40 στην προχθεσινή εκδήλωση).
Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με άλλες «εκδηλώσεις» που λαμβάνουν χώρα, όχι, βέβαια, ένα ηλιόλουστο Αυγουστιάτικο πρωινό σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του τόπου μας, αλλά σε πιο «εύθετο χρόνο» (δηλαδή, μετά τα μεσάνυκτα και vς να «…λαλήσει αλέκτωρ τρις») σε μέρη όπου οι τέσσερις από τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου μπαίνουν αναγκαστικά σε καταστολή, και έχουν ως ουσιαστικό αντικείμενο την «μορφωτική», «πολιτιστική», «ψυχαγωγική» κλπ. «καλλιέργεια» του ατόμου στις… σύγχρονες τάσεις και προοπτικές.
Τελικά, ίσως αυτός να ήταν ο πραγματικός σκοπός της θυσίας του καπετάν Αλέξη και των συναγωνιστών του: να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, όπου μας αρέσει και όποτε μας αρέσει…
Παν. Χαρ. Λολώνης
-
Γιάννης Αποστολόπουλος
9 Σεπτεμβρίου, 2016Ευχαριστίες στο site για την προβολή της εκδήλωσης, που ουσιαστικά είναι μήνυμα πως υπάρχουν ακόμη, έστω και λίγες, αντιστάσεις στην παραγνώριση και τη λήθη όσων με το ίδιο το αίμα τους εξασφάλισαν τη δική μας ελευθερία. Όπως επισημαίνει και ο κ. Παναγιώτης Λολώνης.
Για το Σύλλογο Λεβιδιωτών Αττικής και για εμένα προσωπικά ήταν ένα μεγάλο χρέος προς τον μεγαλύτερο ήρωα του Λεβιδίου και τους συναγωνιστές του. Πέρα από το Λεβίδι στα απομνημονεύματα πολλών αγωνιστών του 21 αναφέρεται και ο “Μπεζενίκος” όπου ο καπετάν Αλέξης είχε το ορμητήριό του και για τούτο ιστορικά συνδέονται με τον μεγάλο αγωνιστή και οι δύο περιοχές.
Το 10ο Πανλεβιδιώτικο αντάμωμα με πρόταση του Συλλόγου ήταν αφιερωμένο στον καπετάν Αλέξη με τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τη θυσία του. Οι εκδηλώσεις για τον καπετάν Αλέξη συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα στο Λεβίδι, με θεία λειτουργία και δοξολογία με συμμετοχή και των τριών ιερέων του Λεβιδίου και μνημόνευση του Λεβιδιώτη ήρωα και των συναγωνιστών του. Στην προγραμματισμένη ομιλία μου αναφέρθηκα αναλυτικά στην παρουσία του στον αγώνα του 21 και στην εκλογή του ως αρχηγού των στρατευμάτων της περιφέρειας Τριπολιτσάς και στη συνέχεια την ανάθεση της πολιταρχείας της αρκαδικής πρωτεύουσας και την προαγωγή του στην αντιστρατηγεία. Αξιώματα που δεν τον απέσπασαν από τον συνεχή αγώνα του για την ελευθερία, στον οποίο πρόσφερε και την ηρωϊκή θυσία του.
Μετά την ακολουθία στον Ι.Ν. του Προδρόμου εψάλη τρισάγιο εμπρός από την προτομή του καπετάν Αλέξη ,έγινε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος. Στη συνέχεια προσφέρθηκε στην πλατεία σε όλους τους παρευρισκόμενους ο παραδοσιακός “καφές”. Έτσι έκλεισαν οι εκδηλώσεις για την μεγάλη αυτή μορφή του απελευθερωτικού μας αγώνα.
Σχετικά με την μεταφορά των οστών του στο Λεβίδι είχε ληφθεί απόφαση στο προηγούμενο αντάμωμα, με τη σκέψη ότι θα ήθελε να μεταφερθεί στη γενέτειρά του.. Στο 10ο αντάμωμα, με πρότασή μας, αποφασίστηκε ομόφωνα να παραμείνουν τα οστά στον τόπο ενταφιασμού του, για να κρατηθεί ζωντανή εκεί η όλη δράση και παρουσία του. Και μαζί με το πρωτοπαλήκαρό του Νικόλαο Κουβαβά, που ενταφιάστηκε στον ίδιο χώρο.
Και πάλι 3ευχαριστίες προς όλους για τη συμβολή τους.
9/9/2016