Εορτασμός της 196ης επετείου της Πρώτης εν Λεβιδίω νικητηρίου μάχης των Ελλήνων κατά των Τούρκων την 14η Απριλίου 1821-Εκδηλώσεις στον Παλαιόπυργο Αρκαδίας
Στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων, για τον Εορτασμό της 196ης επετείου της Πρώτης εν Λεβιδίω νικητηρίου μάχης των Ελλήνων κατά των Τούρκων την 14η Απριλίου 1821, το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, έλαβε χώρα δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου, στο Παλαιόπυργο Αρκαδίας και κατόπιν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στις προτομές των υπέρ της πατρίδος αγωνισαμένων τέκνων του Παλαιόπυργου, καπετάν Αντώνη Δραβίλα και Βασίλη Κατρή ή Κατριμουστάκη. Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Λεωνίδα Φωτ. Σιάννη, ενώ μίλησε και η κ. Κωστάκη (απόγονος του αγωνιστή Κατριμουστάκη).
Το vlaxerna.gr παρουσιάζει την εκδήλωση
μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Λεωνίδα Φωτ. Σιάννη:
«Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά για τη σημερινή επέτειο. Καταρχάς θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι ναι μεν ήρθαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τους ήρωες του χωριού μας που συμμετείχαν στη μάχη του Λεβιδίου, όμως πρέπει να τονίσω ότι η ιστορία της περιοχής μας – της ευρύτερης περιοχής μας – δεν ξεκινά ξαφνικά μία ωραία μέρα, με την επανάσταση του 1821. Αντίθετα, η ιστορία μας ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, κατά την περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ευρύτερη περιοχή μας υπήρξαν πολύ σπουδαίες αρχαίες πόλεις, πριν ακόμα από τους Περσικούς Πολέμους και αναφέρομαι στην Αρχαία Τεγέα, στην Αρχαία Μαντινεία και φυσικά στον Αρχαίο Ορχομενό. Και οι τρεις αυτές πόλεις ήταν από τις σημαντικότερες των αρχαίων χρόνων, με πολύ μεγάλη ακμή. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ακμής των πόλεων αυτών, αρκεί να πάει εδώ, απέναντι, στον Αρχαίο Ορχομενό, όπου υπάρχουν ακόμα και σήμερα το αρχαίο θέατρο και η αρχαία αγορά. Την περίοδο αυτή της μεγάλης ακμής ακολούθησε μία περίοδος αστάθειας. Μια περίοδος που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως περίοδος ακμής, ούτε όμως παρακμής, όπου η περιοχή που κατοικούσαν οι πρόγονοι μας καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και άλλους.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιο ήταν λοιπόν το κοινό χαρακτηριστικό των χρόνων αυτών των περιόδων που ανέφερα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κοινό χαρακτηριστικό των περιόδων αυτών ήταν ότι οι πρόγονοι μας ζούσαν ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Το αγαθό της ελευθερίας χάθηκε το 1453, όπου ολόκληρη η ελληνική επικράτεια καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και οι παππούδες μας έχασαν την ελευθερία τους για πρώτη φορά στην ιστορία. Η σημασία, λοιπόν, της σημερινής επετείου, έγκειται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είχαν την καταγωγή τους από το χωριό μας σπουδαίοι οπλαρχηγοί όπως ο Καπετάν Κατριμουστάκης και ο Καπετάν Δραβίλας, καθώς και ο πρόγονος μου, ο Αναστάσιος Σιάννης. Διότι αυτοί οι άνθρωποι ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους, πήραν τη μεγάλη απόφαση, πήραν τα άρματα, βγήκαν στο βουνό και ισοπέδωσαν τους Τούρκους. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά το γεγονός ότι η επανάσταση του 1821 γενικεύτηκε σε όλη την Ελλάδα, Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΜΕΝΗ ΕΔΩ, στη δική μας ευρύτερη περιοχή. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αν κατά τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης δεν είχαμε κατακτήσει τις μάχες στο Βαλτέτσι, στο Λεβίδι και στα Δερβενάκια, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Επανάσταση θα είχε καταπνιγεί και θα ήμασταν ακόμα και σήμερα κομμάτι της τούρκικης επικράτειας. Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ένα υποθετικό ερώτημα, το οποίο θα μας κάνει όλους μας να αναλογιστούμε και να αντιληφθούμε το μέγεθος, την αξία και το μεγαλείο των οπλαρχηγών προγόνων μας: Ο Κατριμουστάκης, λοιπόν, ο Δραβίλας και οι άλλοι ήρωες του χωριού μας, ήταν τελικά νικητές της Μάχης του Λεβιδίου και ισόβιοι ήρωες . Τι θα γινόταν όμως εάν ΔΕΝ κέρδιζαν τη μάχη, αλλά νικητές ήταν οι Τούρκοι; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Τούρκοι θα σκότωναν τους ήρωες μας, θα έκαιγαν τα σπίτια τους στο χωριό, θα κρέμαγαν τους γονείς και τα παιδιά τους. Το μεγαλείο των ηρώων, λοιπόν, εξηγείται ακριβώς σε αυτό το σημείο: Ότι παρά το γεγονός ότι όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους, παρά το γεγονός ότι ήξεραν τις φριχτές συνέπειες μίας ενδεχόμενης ήττας, ΑΥΤΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΕΨΑΝ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Χρόνια πολλά σε όλους !!»
foto: tzortz siannis