Back to top
Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 2018 στις 8:47μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βλαχέρνας | Ν.Δ.Κ.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Την έγκριση της επικαιροποιημένης αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσας Βλαχέρνας, ενέκρινε με απόφαση την οποία υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η απόφαση προβλέπει τους ακόλουθους όρους:

1. Να αποξηλωθεί το σιδερένιο κιγκλίδωμα στο πλάτωμα της καμπάνας και να αντικατασταθεί από συμπαγές επιχρισμένο στηθαίο ύψους 1.10 εκ., χωρίς να τοποθετηθεί ξύλινο κάγκελο ή κουπαστή.

2. Το νέο κτίριο (“Τράπεζα”) να μην επενδυθεί με πέτρα αλλά να επιχρισθεί, ώστε να μην προσομοιάζει στην όψη με το μνημείο.

3. Μετά την απομάκρυνση από τον ναό της επικάλυψης από λαμαρίνες, να διερευνηθεί ο τρόπος στέγασης του και στη συνέχεια να κατατεθεί πρόταση στην ΔΑΒΜΜ για την μορφή της στέγης του, προς έλεγχο και απευθείας έγκρισή.

4. Η πλήρωση των εξωρραχίων των θόλων του ναού να πραγματοποιηθεί με διαβαθμισμένα αδρανή (σπασμένα τούβλα, κεραμίδια, χαλίκι) αντί της ελαφρόπετρας που προτείνεται στη μελέτη. Στη συνέχεια να διαστρωθεί κονία εξομάλυνσης και επί αυτής υδρατμοπεράτη μεμβράνη με επίπαση ψηφίδας.

5. Μετά την καθαίρεση των επιχρισμάτων και των σαθρών κονιαμάτων στον περίβολο της μονής και στην εξωτερική λιθοδομή του ναού, να διερευνηθεί η αρχική κατασκευή και μορφή των λιθοδομών και να αντιμετωπιστεί ενιαία η μορφή του μνημείου. Εάν προκύψει η ύπαρξη αρχικών επιχρισμάτων, να εφαρμοστούν αντίστοιχης μορφής και χρώματος, ειδάλλως, να αρμολογηθούν, είτε βρίσκονται στην εξωτερική, είτε στην εσωτερική παρειά του περιβόλου. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις καθαιρέσεις των επιχρισμάτων να κατατεθούν στην ΕΦΑ Αρκαδίας για έλεγχο (τεχνική έκθεση, φωτογραφίες, σχεδιαστικές λεπτομέρειες).

6. Να γίνει λεπτομερέστερη περιγραφή του νέου, μη βατού, δώματος πάνω από το αρχονταρίκι και να δοθεί κατασκευαστική λεπτομέρεια, στην οποία να προβλέπεται και η απορροή των ομβρίων υδάτων.

7. Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων να οριστικοποιηθούν μετά την αφαίρεση των επιχρισμάτων. Στα ανοίγματα του τρούλου και της νότιας κεραίας του σταυρού, να τοποθετηθούν μεταλλικές σίτες.

8. Να εξεταστεί η μείωση του ανοίγματος στο ανατολικό τμήμα της νότιας όψης του αρχονταρικίου.

9. Να δοθούν κατασκευαστικές λεπτομέρειες για το σύνολο των κουφωμάτων του μνημείου.

10. Να εκπονηθεί στατική μελέτη για το κτήριο της Τράπεζας, το Αρχονταρίκι και το Καθολικό και να κατατεθεί στη ΔΑΒΜΜ για απευθείας έγκριση.

11. Οι νεώτερες τοιχοποιίες στο «αρχονταρίκι» και στο κτήριο της “Τράπεζας” να επιχριστούν σε χρώματα γαιώδη (ανοικτής απόχρωσης), σύμφωνα με χρωματική πρόταση που θα εγκριθεί από την ΕΦΑ Αρκαδίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της διερεύνησης τυχόν αρχικών επιχρισμάτων. Εάν προκύψουν νέα στοιχεία από τις καθαιρέσεις των επιχρισμάτων και των σαθρών κονιαμάτων να κατατεθούν στην ΕΦΑ Αρκαδίας προκειμένου να αξιολογηθούν

12. Να κατατεθεί μελέτη εφαρμογής, για απευθείας έγκριση από τη ΔΑΒΜΜ, σχετικά με την πρόταση της μελέτης, όπως αυτή αναφέρεται στην Τεχνική Έκθεση, για την επίλυση του προβλήματος της πτώσης των βράχων στην περιοχή του μνημείου, μετά την αποκόλλησή τους.

13. Να εκπονηθεί επικαιροποιημένη Η/Μ μελέτη, η οποία να κατατεθεί στη ΔΑΒΜΜ για απευθείας έγκριση.

14. Στις εσωτερικές τοιχοποιίες του μνημείου, όπου υπάρχουν ελαιοχρωματισμοί, θα γίνουν διερευνητικές τομές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν τοιχογραφίες. Πριν από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου θα γίνουν εργασίες προληπτικής στερέωσης των τοιχογραφιών.

15. Η συντήρηση και ανάδειξη των τοιχογραφιών του ναού θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου και μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Σχόλια
  1. Παν. Χαρ. Λολώνης
    30 Ιουνίου, 2018

    Το σημείο 1: “Να αποξηλωθεί το σιδερένιο κιγκλίδωμα στο πλάτωμα της καμπάνας και να αντικατασταθεί από συμπαγές επιχρισμένο στηθαίο ύψους 1.10 εκ., χωρίς να τοποθετηθεί ξύλινο κάγκελο ή κουπαστή.” δεν είναι λίγο επικίνδυνο ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά; Με στηθαίο πέτρινο ύψους 1.10 (προφαν΄ώς εννοεί 1,10 μέτρα και όχι 1,10 εκατοστά,αλλά αυτό είναι δευτερεύον) το πιο πιθανό είναι ότι κάποια παιδιά (κυρίως) θα θελήσουν αργά ή γρήγορα να ανέβουν πάνω και από κάτω είναι γκρεμός… Κάτι τέτοιο θα διευκολυνθεί αν δίπλα στο στηθαίο μπει, έστω και αυθαίρετα, κάποιο παγκάκι ή κ΄άθισμα που θα διευκολύνει την ανάβαση στο στηθαίο. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι εξαιρετικά μεγάλος και θα π΄ρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή του (π.χ. με την τοποθέτηση ξύλινου κιγκλιδώματος ή κάτι αντίστοιχο τέλος πάντων). Η αξία της ανθρώπινης ζωής (έστω και μίας) προέχει έναντι της όποιας καλαισθησίας θέλουμε έχομε…

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια