Ενημέρωση και προστασία από τον κορονοϊό
Πριν λίγες ώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανήγγειλε πως βρισκόμαστε σε πανδημία από το νέο ιό 2019-nCoV (κορονοϊο). Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εν μέσο εξέλιξης μιας επιδημίας λοιμώδους νόσου που εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και θέτει σε άμεσο κίνδυνο σχεδόν όλο το πληθυσμό για να νοσήσει πληροφορία αυτή δε πρέπει να προκαλεί τρόμο και σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε επιπόλαιες και άσκοπες πράξεις αλλά θα πρέπει να αποτελεί το μήνυμα αυτό που θα οδηγήσει κάθε άνθρωπο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής ώστε να προφυλάξει τον εαυτό του και το άμεσο περιβάλλον του.
Οι κορονοϊοί, ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν από κοινό κρυολόγημα μέχρι σοβαρές πνευμονίες και σύνδρομα του αναπνευστικού συστήματος που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Οι κορονοϊοί είναι κυρίως ζωονοσογόνοι ιοί που αυτό σημαίνει πως μολύνουν διάφορα ζώα και έτσι μπορούν μέσω αυτών να μεταδοθούν και στον άνθρωπο όπως και έγινε με τον πρόσφατο ιό. Γίνεται αντιληπτό έτσι πως ο νέος αυτός ιός δε αποτελεί έναν άγνωστο ως προς τις βασικές του αρχές ιό ,καθώς έχουν αναφερθεί και στο κοντινό παρελθόν επιδημίες από το κορονοϊούς, αλλά μια νέα μορφή του ιού που μπορεί και μεταδίδεται με μία σχετική ευκολία. Δεν είναι τόσο μεταδοτικός όσο άλλοι ιοί όπως αυτός της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς ή της παρωτίτιδας. είναι όμως πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης.
Μια ερώτηση που γίνεται συχνά είναι αν αυτός ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν της γρίπης. Μέχρι στιγμής τα συμπτώματα στο γενικό πληθυσμό φαίνεται πως είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης με προεξάρχοντα αυτά από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως ξηρός βήχας, φτάρνισμα. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις ευπαθείς ομάδες που είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με χρόνιες νόσους του αναπνευστικού όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, με νόσους από την καρδιά τους ,καρκινοπαθείς, άνθρωποι με προβλήματα από τους νεφρούς όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι αιμοκαθερόμενοι καθώς και άνθρωποι που λαμβάνουν κάθε είδος ανοσοκατασταλτικής αγωγής (πχ κορτιζονούχα σκευάσματα). Αυτές οι κατηγορίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές από τον ιό. Οι υπόλοιποι πρέπει να τηρούν τα μέτρα υγιεινής ώστε να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες ιδιαίτερα στα χωριά όπου η πλειοψηφία απαρτίζεται από ηλικιωμένα άτομα αλλά και να περιορίσουν τη εξάπλωση του ιού. Τονίζεται ότι τα μέτρα υγιεινής παίρνονται όχι για να αντιμετωπιστεί η νόσος ή η βαρύτητα της νόσου άλλα να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και άρα ο πληθυσμός που κινδυνεύει από αυτήν.
Μια άλλη κατηγορία που είναι ιδιαίτερη είναι οι μικρές ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά όχι γιατί είναι σε άμεσο κίνδυνο της υγείας τους καθώς και εκεί φαίνεται η νόσος να είναι ήπια αλλά γιατί μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν μέσα διασποράς του ιού λόγω των πολλών επαφών τους αλλά και της ελλιπούς καθαριότητας. Έτσι δε αρκεί μόνο να κλείσουν τα σχολεία αλλά θα πρέπει οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά τους από συναθροίσεις εκτός σχολικού χώρου και να φροντίσουν για τη συχνή καθαριότητα τους.
Όσον αφορά τις έγκυες πρέπει και αυτές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες υγιεινής. Έως ώρας δε έχει διαπιστωθεί μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο αλλά οι έγκυες που έχουν νοσήσει μέχρι τώρα είναι ελάχιστες και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη φαίνεται όμως ο ιός να μην επηρεάζει το έμβρυο όπως συμβαίνει και με την γρίπη.
Πως γίνεται η μετάδοση; Ο χρόνος επώασης υπολογίζεται περίπου στις 5 μέρες αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που μπει στο σώμα μας τα συμπτώματα θα εκδηλωθούν μετά από 5 μέρες που όμως αυτό το διάστημα μπορεί να μεταδοθεί από εμάς χωρίς να το ξέρουμε γι΄ αυτό μετά από ύποπτη επαφή μας συνίσταται απομόνωση στο σπίτι και επικοινωνία με ειδικό. Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια του αναπνευστικού όπως αυτά του φτερνίσματος, του βήχα, του σάλιου και από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα συμπτώματα δύσκολα ξεχωρίζουν από αυτά της γρίπης συνήθως εμφανίζεται πυρετός, ξηρός βήχας, φτάρνισμα, εύκολη κούραση και μερικές φόρες μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος και δυσκολία στη αναπνοή που μπορεί να φτάσει μέχρι σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Γι’ αυτό το λόγο έχουν εκδοθεί μέτρα για την εξάπλωση του ιού και αφορούν περισσότερο την υγιεινή. Έτσι συνίσταται:
- Σχολαστικό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και εφαρμογή αλκοολούχου διαλύματος
- Να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με σημεία του προσώπου όπως τα μάτια το στόμα και η μύτη.
- Να βήχετε ή να φταρνίζεστε στο αγκώνα ή σε χαρτί το οποία θα ρίπτεται σε κάδο αμέσως μετά προς αποφυγή εξάπλωσης σωματιδίων.
- Να τηρείτε απόσταση 1 μέτρου από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή έχουν συμπτώματα γρίπης. Τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν πολύ μακρύτερα με το φτάρνισμα όμως τηρώντας αυτή τη απόσταση μειώνεται ο κίνδυνος εισρόφησης και επαφής με μεγάλο όγκο.
- Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και αν συμβεί επαφή τότε γίνεται περιορισμός στο σπίτι και επικοινωνία με ειδικό.
- Αποφυγή συναθροίσεων σε μέρη με πολύ κόσμο.
- Αν εμφανιστούν συμπτώματα γρίπης επικοινωνία με γιατρό.
Όσον αφορά τις μάσκες προσώπου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν:
- Φροντίζουμε άτομα με συμπτώματα γρίπης ή είμαστε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα.
- Εάν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε συχνά
- Βρισκόμαστε σε μέρος με αρκετά πιθανά κρούσματα.
Πως φοριέται η μάσκα;
- Πριν βάλουμε τη μάσκα γίνεται καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
- Βάζοντας την μάσκα πρέπει να καλύπτονται οι αεροφόροι οδοί του προσώπου και να μην αφήνεται κενό μεταξύ δέρματος και μάσκας.
- Δε πρέπει να αγγίζουμε τη μάσκα με τα χέρια όσο τη φοράμε αν το κάνουμε τότε πλένουμε τα χέρια μας.
- Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται μία φόρα και όχι πάλι δηλαδή λίγες ώρες μόνο.
- Όταν βγάζουμε τη μάσκα δε τη πιάνουμε από το μπροστινό μέρος παρά μόνο από τα λάστιχα και το πίσω μέρος της που δε έχει μολυνθεί. Πρέπει απευθείας να ρίπτεται σε κάδο και να γίνεται πλύσιμο χεριών.
Η μάσκα από μόνης της δε είναι δυνατόν να προστατεύσει όταν δε τηρούνται και οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.
** ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛ. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ, τελειόφοιτος Ιατρικής Σχολής.
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
17 Μαρτίου, 2020ΕΥΓΕ Νίκο !!!
Και με ΑΡΙΣΤΑ το πτυχίο !!
Νίκο μεγάλε αν θέλεις δημοσίευσε το κείμενου του Ιταλού γιατρού Ντανιέλε Ματσίνι > apostolospapaparisis.blogspot.com/2020/03/blog-post_14.html
Πιστεύω εμείς να μην φτάσουμε σε τέτοιες δραματικές καταστάσεις….