Back to top
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, 2021 στις 8:19πμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.
«Τα Δέντρα Μιλούν»: Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τα υπεραιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου!
Για μαθητές Ε’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου, με την υπογραφή της πρωτοβουλίας ΜΟΡΙΑΣ ’21 & συντονισμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Μιλούν τα υπεραιωνόβια δέντρα της Επανάστασης, έχουν ψυχή, έχουν φωνή; Και αν είχαν, τι θα μας έλεγαν; Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 – μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino – προσκαλεί τους μαθητές όλης της χώρας να ακούσουν τις ιστορίες τους και να δημιουργήσουν τις δικές τους, με τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Τα Δέντρα Μιλούν».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 ενέταξε και σηματοδότησε 27 υπεραιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που αφηγούνται σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα δέντρα αυτά – ελιές, πλατάνια, φοίνικες, δρύες και βελανιδιές που υπήρχαν ήδη στην Πελοπόννησο από τις αρχές του 19ου και υπήρξαν «μάρτυρες» ιστορικών γεγονότων–αποτελούν την βάση του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Τα Δέντρα Μιλούν», για μαθητές ηλικίας 10 έως 14 ετών (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού καθώς και των τάξεων του Γυμνασίου), που απευθύνεται σε μεμονωμένους συμμετέχοντες και σχολεία.

Αφηγούμενο τις «βιογραφίες» των δέντρων, το πρόγραμμα προσκαλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τις ιστορίες τους και το ταξίδι τους στον χρόνο – μαζί με αυτά και τη νεότερη ελληνική ιστορία, με επίκεντρο τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πελοπόννησο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

Με έμπνευση από το εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην σελίδα του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21 (www.morias21.com/ekpaideytiko-programma-ta-dentra-miloyn/), οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και  να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό δημιουργώντας τη δική τους ιστορία, υποβάλλοντας εδώ πρωτότυπο υλικό σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες:

  1. Δημιουργία πρωτότυπου βίντεο γυρισμένου με συσκευή κινητού τηλεφώνου σε μορφή .mp4 ή .mov, με μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά.
  2. Δημιουργία πρωτότυπου podcast, σε μορφή .mp3, με μέγιστη διάρκεια 5 λεπτά.
  3. Δημιουργία πρωτότυπης ποιητικής σύνθεσης, με μέγιστο αριθμό 30 στίχων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Δέντρα Μιλούν» θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2021 – 2022 και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, οπότε και θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια