Back to top
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2022 στις 7:53μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Στα “Απάτητα Βουνά” και το Μαίναλο;;

Στη διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τις υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ σε μια ομάδα βουνών της χώρας, προκειμένου να εξεταστεί η ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο των “Απάτητων Βουνών” βρίσκεται το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου. Η ύπαρξη, στις περιοχές αυτές, αδειοδοτημένων έργων, θα αποτελέσει παράγοντα για να μην ενταχθούν, δηλώνουν στο energypress οι ίδιοι κύκλοι και φέρνουν το παράδειγμα του Κόχυλα στη Σκύρο, όπου υπάρχει αδειοδοτημένη επένδυση αιολικών. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μπεί στα “Απάτητα Βουνά” ένα μέρος κάποιου βουνού που μελετάται, εκεί όπου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας η βιοποικιλότητα, και το υπόλοιπο βουνό να μην μπει.

Την πρόθεση του ΥΠΕΝ να εμπλουτίσει, με 6 ακόμα περιοχές, τον κατάλογο των «Απάτητων Βουνών» στα οποία, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, μιλώντας σε ημερίδα για τις ΑΠΕ που γίνεται στη Λάρισα. Συγκεκριμένα ο κ. Αμυράς είπε:

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη, θεσμοθέτησε τα «Απάτητα Βουνά», μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Άγραφα και το Σάος στη Σαμοθράκη.

Σας ενημερώνω σήμερα ότι, επιπλέον θα μπουν και το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο  Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι».

Υπενθυμίζεται ότι στη δημιουργία κατηγορίας “απάτητα βουνά” προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιανουάριο, προσδιορίζοντας τις περιοχές εκείνες όπου απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Οι εν λόγω περιοχές υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές, αφενός μεν απαγορεύεται στο εξής να εκδοθούν άδειες, αφετέρου το ΥΠΕΝ υποδεικνύει ότι όσες άδειες έχουν εκδοθεί στις συγκεκριμένες περιοχές θα ανακληθούν.

Κατά τα λοιπά, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο κ. Αμυράς «Η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην ανάπτυξη ΑΠΕ, ενδεικτικά από τις 100 αιτήσεις επιλέγονται οι 6. Έχουμε κάνει βήματα για την απλοποίηση της αδειοδότησης και όσον αφορά το πλαίσιο για τα  υπεράκτια αιολικά, με διαυγή τρόπο ώστε να γνωρίζουν ακριβώς και οι τοπικές κοινωνίες. Σχετικά με τις περιοχές natura, αυτές έχουν ζώνες και ανάλογα με τον διαχωρισμό γίνονται παρεμβάσεις. Η Ελλάδα έχει καλή βαθμολόγηση στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, όμως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα. Τις επόμενες μέρες θα βγουν σε διαβούλευση ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για περιοχές, ώστε να προστεθούν πλήρως στο καθεστώς natura, για κάθε ζώνη χωριστά».

πηγή:energypress.gr

Σχόλια
  1. SOS Μαίναλο
    23 Σεπτεμβρίου, 2022

    Γράφεται ότι 6 ακόμη βουνά θα χαρακτηριστούν ως “Απάτητα” εκ των οποίων το Μαίναλο, ο Πάρνωνας και ο Ερύμανθος. Ωστόσο, δεν είναι έτσι…
    Δυστυχώς η (υφιστάμενη ή μελλοντική) προστασία δεν αφορά ολόκληρα τα βουνά, αλλά ΜΟΝΟ τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με έκταση μεγαλύτερη από 10 τ.χλμ. που προέκυψαν από το ερευνητικό πρόγραμμα “Αδιατάρακτες Φυσικές Περιοχές (ΑΦΠ) της Ελλάδας και βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόγραμμα NATLAND” και είναι αυτές με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στο χάρτη: www.facebook.com/sos.Mainalo/posts/pfbid0PCppjPzaHUcWM4cMkVxBGmMRXkWixUp27qVBJLN7Zt6kUPuJ7TypwKkCeN6MgUYjl
    Συνεπώς η προστασία του χαρακτηρισμού “Απάτητα Βουνά” που δεν επιτρέπει εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ δεν αφορά το σύνολο της έκτασης των βουνών, αλλά ένα μέρος τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ύπαρξη αδειοδοτημένων έργων βιομηχανικών ΑΠΕ στις περιοχές αυτές θα αποτελέσει παράγοντα για να μην ενταχθούν, όπως δηλώνουν στο energypress κύκλοι του ΥΠΕΝ “και φέρνουν το παράδειγμα του Κόχυλα στη Σκύρο, όπου υπάρχει αδειοδοτημένη επένδυση αιολικών. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να μπεί στα “Απάτητα Βουνά” ένα μέρος κάποιου βουνού που μελετάται, εκεί όπου χρήζει ιδιαίτερης προστασίας η βιοποικιλότητα, και το υπόλοιπο βουνό να μην μπει”. Λες και η ισορροπία των οικοσυστημάτων δεν διαταράσσεται από τη γειτνίαση με βΑΠΕ energypress.gr/news/amyras-exetazoyme-na-mpoyn-sto-kathestos-apatita-voyna-opoy-apagoreyontai-oi-ape-falakro-oros
    Μάλιστα για το όρος Κόχυλα στη Σκύρο, με το μεγαλύτερο πληθυσμό του παγκοσμίως απειλούμενου Μαυροπετρίτη (μεταναστευτικό γεράκι) στον κόσμο, υπάρχουν από ό,τι φαίνεται υπόγειες συνεννοήσεις δημάρχου-πρωθυπουργού. Περισσότερα εδώ: www.eviatoday.news/2022/09/blog-post_20.html

  2. ΝΔΚ
    23 Σεπτεμβρίου, 2022

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΑΛΑΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ: ;;;;

  3. SOS Μαίναλο
    23 Σεπτεμβρίου, 2022

    Καλησπέρα,
    ακριβώς επειδή η πληροφόρηση για αυτά τα ζητήματα είναι σημαντική θεωρήσαμε σκόπιμο να διαχυθεί ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι ενήμεροι για το μέλλον του τόπου μας.

    Με εκτίμηση,
    SOS Μαίναλο

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια