MΑΙΝΑΛΟ
Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου, καθώς εκτείνεται από το υψίπεδο της Τρίπολης ανατολικά μέχρι το φαράγγι του Λούσιου δυτικά και από το οροπέδιο της Μεγαλόπολης νότια μέχρι τον ποταμό Λάδωνα στα βόρεια, σχηματίζει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο στην καρδιά της Πελοποννήσου. Περισσότερες από 50 κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 1500 μέτρων συνθέτουν δύο διακεκριμένα συγκροτήματα. Η οροσειρά του Ανατολικού Μαινάλου, με μέσο πλάτος 8 χιλ. και μήκος 30, αποτελείται από μια αλυσίδα κορυφών εκ των οποίων 10 έχουν ύψος μεγαλύτερο των 1.800μ. με ψηλότερη την περίφημη Οστρακίνα στα 1.982μ. Νότια της οροσειράς στέκεται ο επιβλητικός Αιντίνης (λαμπερός) 1.849μ. που αποτελεί τη γεωγραφική “καρδιά” της Πελοποννήσου με εξαίρετη θέα σε όλα τα βουνά της. Η Ανατολική οροσειρά συνδέεται προς δυσμάς με το ήπιο συγκρότημα του Δυτικού Μαινάλου στον αυχένα της Αλωνίσταινας 1.320μ. και τα υψίπεδα του Φαλάνθου, όπου ρέει ο ποταμός Ελισσωνας. Το Δ.Μαίναλο αποτελείται από μια θάλασσα δασωμένων κορυφών της τάξης των 1.400 -1.700μ. με δεσπόζουσα την κορυφογραμμή Φραγκοβούνι 1.646μ. – Πλειοβούνι 1.643μ., που αποτελούν σημεία μεγαλειώδους θέας. Ολόκληρος ο ορεινός όγκος έχει έκταση 700.000 στρέμματα (άνωθεν της ισοϋψούς των 1.000 μ.) που τον κατατάσσει στα 6 πλέον εκτεταμένα αυτοτελή ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας. Το ανάγλυφο συμπληρώνεται με ένα πολύ μεγάλο αριθμό οροπεδίων και δολινών στην ορεινή και υποαλπική ζώνη αμέτρητα δασωμένα βυθίσματα και ξέφωτα λιβάδια, που ξεπερνώντας σε αριθμό και ποικιλία τον Παρνασσό και τη Γκιώνα, αναδεικνύουν το Μαίναλο σε μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό. Η ασβεστολιθική σύσταση της ζώνης Γαβρόβου-Τριπόλεως δεν επιτρέπει την ύπαρξη πολλών πηγών στο ανατολικό Μαίναλο, όμως τα αργιλοσχιοτώδη εδάφη και οι εμφανίσεις του φλύσχη στο κεντρικό και το δυτικό, έχουν ως αποτέλεσμα την πύκνωση των πηγών και των επιφανειακών ροών, Έτσι μέσα στις χαράδρες του βουνού κυλούν τα κρυστάλλινα νερά τους πολλά ορεινά ποτάμια και χείμαρροι, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Λούσιος στο ονομαστό του φαράγγι, ο Ελισσωνας. ο Μυλάωντας, ο Τράγος και ο μικρός ποταμός Ελά.
Οι βιοκλιματικές συνθήκες του Μαινάλου (υγρασία-βροχόπτωση-εύρος θερμοκρασιών) και η θέση του στο κέντρο του χλωριδικού άξονα της Πελοποννήσου ευνοούν τη βλάστηση, που καταλαμβάνει έκταση 400.000 στρέμματα, ήτοι το 65%. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά πυκνο-δασωμένο ορεινό όγκο, που κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των 100 διακεκριμένων όγκων της Ελλάδας, πρώτος στην Πελοπόννησο μαζί με τον Πάρνωνα.
Στο όρος Μαίναλον υπάρχουν πάρα πολλές και πανέμορφες ορειβατικές διαδρομές. Με αφετηρία το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης που βρίσκεται στα 1.600μ. μπορείς να επιλεξεις ανάμεσα σε πάρα πολλές διαδρομές, να ανέβεις κορφές ή να διασχήσεις το πανέμορφο ελατοσκέπαστο βουνό του Μαινάλου και να καταλήξεις σε διάφορα χωριά της ορεινής Aρκαδίας!
Διαδρομές:
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΚΑΡΔΑΡΑΣ
Ώρες πορείας 1 Δυσκολία διαδρομής Α
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΑΛΩΝΙΣΘΕΝΑ
Ώρες πορείας 3:30 Δυσκολία διαδρομής Α
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΛΕΒΙΔΙ
Ώρες πορείας 2:30 Δυσκολία διαδρομής Α
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΒΛΑΧΕΡΝΑ
Ώρες πορείας 3:30 Δυσκολία διαδρομής Α
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΒΥΤΙΝΑ
Ώρες πορείας 3 Δυσκολία διαδρομής Α
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΝΟΥΡΤΖΙΑ-ΡΟΕΙΝΟ
Ώρες πορείας 7 Δυσκολία διαδρομής Γ
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ
Ώρες πορείας 2:30 Δυσκολία διαδρομής Β
*ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΣΦΕΝΤΑΜΙ
Ώρες πορείας 2:30 Δυσκολία διαδρομής Β
*ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Κάποιες άλλες διαδρομές απο τις άπειρες που υπαρχουν σε όλο το μαίναλο είναι οι εξής:
*ΡΟΕΙΝΟ-ΚΟΡΦΗ ΑΙΝΤΙΝΗΣ
Ώρες πορείας 3:30 Δυσκολία διαδρομής Β
*ΚΑΡΔΑΡΑΣ-ΡΟΕΙΝΟ
Ώρες πορείας 3 Δυσκολία διαδρομής Α
*ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΛΟΥΣΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Ώρες πορείας 4 Δυσκολία διαδρομής Α
Από το Μαίναλο επίσεις περνάει και το ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 το οποίο ξεκινάει από την Βυτίνα, φτάνει στο ορειβατικό καταφύγιο και καταλήγει στο χωριό Καρδαράς.
Ώρες πορείας 4:30 Δυσκολία διαδρομής Β.
επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Μάνθος (Δάρα)