Back to top
Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024 στις 10:49μμ | Κατηγορία: Οικονομία | Ν.Δ.Κ.
Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις έως 30-11-2024 – Ποια είναι η διαδικασία για τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»!

Έως 30-11-2024 μπορούν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, για πολλές περιοχές. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Έβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας. Παράλληλα, η πίστωση χρόνου έως τις 30 Νοεμβρίου αφορά και στη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληγαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Η δήλωση αφορά και σε όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη», τα οποία μπορούν να δηλωθούν, με τη βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και να το πράξουν μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, συνολικά τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» ανέρχονται σε περίπου 165.000-170.000 και αφορούν σε ακίνητα που βρίσκονται σε συνολικά 313 περιοχές της χώρας, οι οποίες κτηματογραφήθηκαν διαδοχικά με τα προγράμματα του Κτηματολογίου έως το 2006 και καταγράφηκαν σε αυτές συνολικά 7.293.068 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Τα πρόστιμα, από ότι φαίνεται δεν θα ενεργοποιηθούν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση βέβαια που δεν δηλωθούν τα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη (μεταβίβαση, πώληση, σύσταση, κλπ.).

Στο Νομό Αρκαδίας, το ποσοστό συμμετοχής φτάνει στο 76%, έχει γίνει η ανάρτηση και βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.

Η δήλωση ιδιοκτησίας αποτελεί μια υποχρεωτική διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει σε όλους τους ιδιοκτήτες ότι η περιουσία τους θα είναι κατοχυρωμένη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική πράξη.

Πηγή: news.b2green.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια