Back to top
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024 στις 8:40μμ | Κατηγορία: Ιστορικά | TSARHL
Ο δρόμος δια των διδαγμάτων είναι φορτικός, ενώ δια των παραδειγμάτων σύντομος και αποτελεσματικός (παρ. Σενέκας).

Νομίζω ότι είναι καλό να γράψω λίγα λόγια για τους πιο εργατικούς ανθρώπους του χωριού που γνώρισα όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι όσοι τους ήξεραν.

Πρόκειται για τον Νικόλαο Γ. Καρούντζο, γνωστός ως Νικολής ο Φρέσκας και τον Ηλία Σωτ. Τσαρουχά, γνωστός ως Μπαζιάνας.

Σαν αυτές τις ημέρες παραμονή της Παναγιάς, οι δυο τους στα πλάισια της κοινωνικής συμπεριφοράς, χωρίς κίνητρο της υλικής ανταμοιβής. με δική τους πρωτοβουλία, αναλάμβαναν και καθάριζαν τον δρόμο (μονοπάτι) για την Μονή της Παναγίας Ελεούσας, ώστε οι Βλαχερναίοι ανήμερα την εορτή της να ανηφορίζουν σε καθαρό και προσβάσιμο μονοπάτι.

Με αυτή της την πράξη μας δίδαξαν ότι: “η αξία αποδεικνύεται όχι από το υποχρεωτικό έργον αλλά από το εθελοντικό τοιούτον” (Σόλων).

Είναι αλήθεια ότι από το παράδειγμά τους μαθαίνουμε διδαχές, μαθαίνουμε να εμπνεόμαστε, να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον και να βρίσκουμε τρόπους να υπηρετήσουμε την ανιδιοτελή προσφορά, εξού και η λαϊκή παροιμία: “κράταμε να σε κρατώ να ανεβούμε στο βουνό”.

Στα πλαίσια αυτής της παραδειγματικής συμπεριφοράς, φέτος, οι απόγονοι αυτών των δύο ακάματων εργατών, προέβησαν στον καθαρισμό του αμαξειτού δρόμου της Παναγίας, όσο και του παλαιού μονοπατιού πίσω από το μνημείο του Καπετάν Αλέξη και του μονοπατιού από το καμπαναριό προς τον Σταυρό.

foto και κείμενο: TSARHL

Σχόλια
  1. Παναγιώτης Λολώνης
    17 Αυγούστου, 2024

    Πράγματι, για χρόνια οι δύο αυτοί άνθρωποι καθάριζαν (με το φτυάρι) το δρόμο, έχοντας κάνει τάμα στην Παναγία. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι και σήμερα υπάρχουν συμπατριώτες που διατηρούν αυτη την παράδοσή κοινωνικής προσφοράς.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια