Back to top
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025 στις 8:41πμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.
Ηλακάτειαι Σύλλογος Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης!
Παλαιό υφαντό ταγάρι από μαλλί και βαμβάκι! Το κορδόνι ολόμαλλο! Έχει υφανθεί από την Ειρήνη Λαμπροπούλου στην Βλαχέρνα Αρκαδίας το 1938 πριν τον πόλεμο του 1940! Ευχαριστούμε την κόρη της Αθανασία Λαμπροπούλου που μας το έφερε να το φωτογραφίσουμε!
 
Κάθε αντικείμενο κρύβει πάντα μια ιστορία,
τα υφαντά ακόμα πιο πολύ!
Ας μαζέψουμε τις ιστορίες μας!
 
Πηγή: f/b Ηλακάτειαι Σύλλογος Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης
 
 
 

*** Πρόεδρος του Συλλόγου “Ηλακάτειαι” είναι η Μαρία Σγουρού. Σε συνέντευξη της, στο eleftheriaonline.gr  αναφέρει μεταξύ άλλων, την προέλευση του ονόματος του Συλλόγου, το πότε ιδρύθηκε και τους στόχους του: 

Αυτή η λέξη δεν υπάρχει στα λεξικά μας. Υπάρχει όμως στις πινακίδες της Κνωσού σε γραφή Γραμμική Β’ (1400π.Χ.). Εκεί καταγράφονταν οι γυναίκες που έγνεθαν και παρέδιδαν το νήμα στις υφάντρες είτε του παλατιού είτε των γύρω περιοχών. Το νήμα σαν πρώτη ύλη που είναι ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τον Μίνωα. Γι’ αυτό και σήμερα ακόμα, αν δεν διαχειριζόμαστε την πρώτη ύλη,  σαν κράτος δεν έχουμε καμία ανάπτυξη και στην ουσία δεν υπάρχουμε. Είμαστε απλά δούλοι. Αυτή η λέξη, «ΗΛΑΚΑΤΗ», δηλώνει ένα μακρύ ξύλο, ένα καλάμι, όπου εκεί τυλίγεται η τουλούπα με το μαλλί και το άτομο που χειρίζεται την ΗΛΑΚΑΤΗ λέγεται «ΗΛΑΚΑΤΕΙΑ». Υπάρχει ακόμη και σήμερα σαν λέξη στα Βαλκάνια, και στη Μήλο διατηρεί τον τύπο της δωρικής διαλέκτου «ΑΛΕΚΑΤΗ», που σημαίνει το εργαλείο της νήσεως δηλαδή της κατασκευής του νήματος.

Μετά λοιπόν από το 2012 και το κλείσιμο του ΕΟΜΜΕΧ, σκεφτόμουν συνεχώς ότι δεν θα υπήρχε ποτέ ξανά ένας φορέας με σοβαρή στήριξη στην υφαντική τέχνη και θα διακόπτετο η πλούσια συνέχεια, γνώση και παράδοση που διαθέτουμε σαν Έλληνες. Έτσι, μερικοί φίλοι της υφαντικής και υφάντρες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον σύλλογο “Ηλακάτειαι” το 2016. Ο σκοπός του συλλόγου είναι η διδασκαλία, διάδοση και διατήρηση της αρχαίας, παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής υφαντικής τέχνης. Επίσης η έρευνα, μελέτη, αναζήτηση, συγκέντρωση και δημοσίευση ιστορικού και λαογραφικού υλικού, η διαφύλαξη, υποστήριξη, προβολή και αξιοποίηση της υφαντικής τέχνης.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια