ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΘΙΞΕ Η “ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ”, ΣΤΟ 71ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Με θέμα “ανάπτυξη, πολιτισμός και περιβάλλον” πραγματοποιήθηκε σήμερα συζήτηση – ενημέρωση κατά τη διάρκεια του 71ου Συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον πολιτισμό αξίζει να πούμε ότι ο κύριος Καραφωτιάς τόνισε ότι “η Ελλάδα έχει καταντήσει να έχει πωλητισμό (από το ουσιαστικό πώληση) και όχι πολιτισμό γιατί σαν άνθρωποι είμαστε ζηλόφθονοι και από μόνοι μας δεν επιτρέπουμε την ανάπτυξη”.
Ο Πέτρος Σαραντάκης παρουσίασε απόσπασμα από το βιβλίο του, για την προσφορά των Αρκάδων της Αμερικής και την προσφορά της ΠΟΑ στην Αρκαδία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ομογενείς έχουν φτιάξει σχολειά (πχ της Βάχλιας), εκκλησίες, υδραγωγεία, δρόμους (πχ στο Βαλτέτσι), γεφύρια, το αρκαδικό χωριό και φυσικά το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.
Σημαντικά ζητήματα θίχτηκαν στη θεματική ενότητα “περιβάλλον”, όπου ομιλητές από την οργάνωση “Αει Μαίναλον” ενημέρωσαν τους Αρκάδες του εξωτερικού ότι από το 2003 η εφαρμογή της περιβαλλοντικής μελέτης του Μαινάλου κάνει βόλτα στα γραφεία και δεν έχει δοθεί ακόμα σε δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίηση του Μαινάλου. Τα δάση, τα νερά και οι οικισμοί μας όπως είπαν είναι τα δυνατά σημεία της Αρκαδίας. Το δασαρχείο είναι ελλιπές και δε μπορεί να προασπίσει επαρκώς το Μαίναλο. Δυστυχώς τόνισαν ότι τα περιβαλλοντικά θέματα έρχονται σε σύγκρουση με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Επίσης ένα φαινόμενο που πλήττει περισσότερο το Μαίναλο είναι η παράνομη υλοτομία που έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις στο βουνό.
Ένα σοβαρό επίσης θέμα που συμβαίνει στην Αρκαδία είναι αυτό με τη ρύπανση του ποταμού Τράγου και κατ’ επέκταση της λίμνης του Λάδωνα από γνωστό τυροκομείο της περιοχής που βρίσκεται στον κάμπο του Δάρα, το οποίο για 20 χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδειες εις γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται το κανάλι απορροής, τα τυρόγαλα να ρυπαίνουν το ποτάμι, την πηγή, να δημιουργούνται ξερασμένα χωράφια από τα άλατα των τυρόγαλων, στη συνέχεια να ρυπαίνεται ο Λάδωνας και τέλος το Ιόνιο πέλαγος όπου εκεί καταλήγουν τα νερά αυτά. Τόνοι αποβλήτων πέφτουν παράνομα στα ποτάμια και στα χωράφια ακόμα και σήμερα και όχι μόνο από το συγκεκριμένο τυροκομείο αλλά και από άλλα τυροκομεία της περιοχής. Το δείγμα νερού κρίθηκε ακατάλληλο, μη πόσιμο σε ελέγχους που έγιναν το 2009, 2010 και 2011.
Τέλος ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους ότι γίνονται παράνομες αμμοληψίες από εταιρίες σε ποτάμια και πηγές και ότι μέσα σε τρία χρόνια λόγω μιας ασθένειας που μεταδίδεται στα πλατάνια δεν θα υπάρχουν καθόλου πλατάνια στην Αρκαδία!
πηγή: www.kalimera-arkadia.gr