“Ξενοπλιάνικα”
***
“Λιβάδι”
Στο “Λιβάδι” διέμεναν 12 οικογένειες. Εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την θανάτωση των τούρκων σπαήδων από τους Μπεζενικιώτες, την καταδίωξη του κατοίκων και την ερήμωση του χωριού. Εκεί είχε τον πύργο του, ο Εμίναγα, ο οποίος εξουσίαζε όλη την περιοχή μέχρι την Χωτούσα. Ο πύργος του, ήταν στο κάτω μέρος του επάνω Λιβαδιού και συνέχεια προς τα επάνω προς τον Αγιώργη ήσαν οι καλύβες των 12 οικογενειών του Μπεζενίκου.
***
“Παλιοχώρι”
***
“Βαλμαδιό”
Εκεί ήσαν τα χειμερινά μαντριά της Μονής Ελεούσης ίσως και του Αγά, όπου ήταν το κοπάδι των γελαδίων το Βαλμάδι και αυτός που τα φύλαγε τον έλεγαν Βαλμά, για αυτό πήρε το όνομα Βαλμαδιό η περιοχή.
***
“Πλέσια ή Πλέσσα”
Μικροσυνοικισμός κοντά στην Βλαχέρνα Αρκαδίας. Με το όνομα αυτό συναντούμε στον ενετικό στρατό δώδεκα Στρατιώτες. Το όνομα είναι διάσπαρτο στο ελληνικό χώρο, μάλιστα σώζεται και ως οικογενειακό επίθετο.
Κατά τον αείμνηστο λαογράφο Φίλιππα Κολλιόπουλο, ο οικισμός αυτός πήρε το όνομά του, από τον Πλέσια το Βυτιναίο ο οποίος το είχε τσιφλίκη και μετά το αγόρασε ο Ξουράφης (μάλλον πρέπει να λεγόταν κι αυτός Πλέσιας). Ξουραφαίοι ήσαν τρία γένη στο χωριό, ο Πλεσιώτης, ο Κόλιας και ο Καστάνης όπου πρώτα λεγόταν Τσιάμης.
***
“Τσαπαρέϊκα”
***
“Μπουντούνια”
Είναι ιστορική τοποθεσία. Όταν όργωναν με τα αλέτρια, έβαιναν μεγάλα κεραμίδια. Ή νεκροταφείο θα ήταν ή ήταν μικρός συνοικισμός, διότι έρχεται από τη “γιανιά” και μικρός κουριαλός, πιθανόν από τη μάνα το νερό.
***
*** Παρακαλούνται όσοι αναδημοσιεύουν (εντύπως ή ηλεκτρονικά) τα παραπάνω κείμενα ή φωτογραφίες, να αναφέρουν την πηγή τους.