ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2022
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ – ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ, ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, οι πιστοί κατηφόρισαν στην παραδοσιακή Βρύση της Καστανιάς, όπου αναβίωσαν το γλέντι που γινόταν την μέρα αυτή από τα παλιά χρόνια.
Το φαγητό, το κρασί και το τσούγκρισμα των αυγών συνόδευσαν η πίπιζα και το νταούλι, με παραδοσιακά τραγούδια να αντιλαλούν στην κορυφή του βουνού! Ένα μεγάλο εύγε σε όλους όσους πρόσφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αρκετοί και αυτοί που είχαν φέρει το ταγάρι τους (όπως παλιά) και μοιράστηκαν από κοινού τα εδέσματα!
Και του χρόνου!
foto: ΤΑΜ
*** Να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι το έθιμο του γλεντιού στην παραδοσιακή Βρύση της Καστανιάς, που γίνεται πολλά έτη (πέραν του αιώνα), πραγματοποιείται μετά το πέρας των εορτών της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή του Πάσχα), της εορτής της Παναγίας των Βλαχερνών (2 Ιουλίου) και την εορτής της Τιμίας Ζώνης (31 Αυγούστου). Στην παραδοσιακή αυτή βρύση με το κρύο νερό και τις μεγάλες και αγέρωχες Ιτιές, έχουν πολλοί προγονοί μας, ξεδιψάσει, διασκεδάσει και ξεκουραστεί!
Το έτος 2005 έγινε η ανακαίνιση της Βρύσης (εσωτερικά και εξωτερικά) και του περιβάλλοντος χώρου που οριοθετήθηκε με πέτρινη μάντρα και ξύλινα κάγκελα. Επίσης απομακρύνθηκαν οι παλιές κορίτες και την θέση τους πήρε καινούρια πέτρινη υδρορροή (καλντεριμοτή) μέχρι τις Ιτιές. Μετά τις Ιτιές τοποθετήθηκαν οι παλιές κορίτες, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται για το πότισμα των αιγοπροβάτων της περιοχής.
Δυστυχώς 17 έτη μετά την ανακαίνιση της Βρύσης, τα τελευταία έτη βλέπουμε στον χώρο αυτό μια εικόνα εγκατάλειψης και χρόνο με το χρόνο αυτή η εικόνα γίνεται χειρότερη! Το νερό δεν φεύγει από την πέτρινη υδρορροή, οι Ιτιές ξεραίνονται, οι εξωτερικές κορίτες δεν χρησιμοποιούνται, αρκετά μέτρα από τα ξύλινα κάγκελα έχουν καταστραφεί, κλπ. Οι φορείς της Βλαχέρνας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες (όλων των ειδών) ώστε αυτό το “παραδοσιακό μνημείο” να συντηρηθεί και να είναι διαθέσιμο και επισκέψιμο ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας και βέβαια να το παραδώσουμε να το χαρούν και οι γενιές του μέλλοντος!
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Εορτάστηκε στην Καστανιά η Ζωοδόχος Πηγή στην Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχέρνας στο ομώνυμο χωριό. Η εκκλησία θέσπισε να εορτάζεται η Παναγία με το προσωνύμιο “Ζωοδόχος Πηγή ” κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα, διότι ως κορυφαίο δημιούργημα της κτίσης στο πρόσωπο της συναντά ο άνθρωπος τον Θεό. Συναντά όμως και την Μάνα που πόνεσε αλλά και ένιωσε την χαρά της Ανάστασης. Αυτή την ημέρα στην Βλαχέρνα γίνονταν θεία λειτουργία στην Καστανιά, γεγονός που αναβίωσε και εφέτος με την παρουσία πολλών συγχωριανών μας, ιερουργούντος του π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλου, εφημέριου της Βλαχέρνας.
Μετά την εκκλησία πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαν στην βρύση όπου αναβίωσαν το γλέντι που γινόταν την μέρα αυτή στο ίδιο σημείο από τα παλιά χρόνια με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, νταούλι και πίπιζα και φαγητού. Και του χρόνου.
“Βλαχέρνης τον έφορον τιμήσωμεν πιστοί”
Όπως κάθε χρόνο, την Τετάρτη της Διακαινησίμου, έτσι και εφέτος, εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Λεοντίου του εν Βλαχέρνη μέσα στο αναστάσιμο κλίμα των ημερών.
Η εορτή έγινε στον Άγιο Αθανάσιο, Μητροπολιτικό Ναό του χωριού. Λόγω του ότι η κοίμηση του Οσίου συνέβη ανήμερα του Πάσχα και επειδή δεν πραγματοποιείται καμία άλλη γιορτή, πλην της Ανάστασης, την συγκεκριμένη ημέρα, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας όρισε να εορτάζεται η μνήμη του Αγίου την Τετάρτη του Πάσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την ορθόδοξη παράδοση, η κοίμηση οπουδήποτε την λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεως αποτελεί ιδιαίτερο χάρισμα και αντίδωρο από τον Θεό.
Την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Κων/νος Κουβαβάς από το Λεβίδι βοηθούμενος από τον ιερέα του χωριού π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο. Αρκετοί ήταν οι Βλαχερναίοι που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας τελέστηκε και αρτοκλασία. Στο κέντρο του ναού είχαν παραμείνει για προσκύνηση, από την παραμονή, η λειψανοθήκη με τα Ιερά λείψανα του Αγίου καθώς και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας. Μετά το πέρας της ακολουθίας στο προαύλιο του Αγίου Αθανασίου προσφέρθηκε κέρασμα στους παρευρισκόμενους.
foto: TAM
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ
Παραμονή του Οσίου Λεοντίου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Βλαχέρνας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας προς τιμή του Οσίου Λεοντίου. Στο κέντρο του ναού είχαν τοποθετηθεί προς προσκύνηση η λειψανοθήκη με τα Ιερά λείψανα του Οσίου, το επιτραχήλιο του, η πατερίτσα του καθώς και η Ιερά εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ “ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΩΡΓΗ” ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ.
Ένα έθιμο που έρχεται από αιώνες, το τρέξιμο για την κουλούρα του “ΑΓΙΩΡΓΗ” αναβίωσε και φέτος την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο εξωκλήσι στο κάμπο της Βλαχέρνας. Έτρεξαν πέντε ηλικιακές κατηγορίες νέων και διεκδίκησαν με πάθος την πρωτιά και την κουλούρα!
Χρόνια πολλά και του χρόνου!
Στα κορίτσια νικήτρια η Μαριάνα Μπαλάση (το γένος Παναγιώτας Θεοδ. Ντόκου).
Στην πρώτη κατηγορία αγοριών, νικητής ο Γεώργιος Ιωαν. Τσαρουχάς.
Στην δεύτερη κατηγορία αγοριών, νικητής ο Δημήτριος Αργ. Καβουρίνος.
Στην τρίτη κατηγορία αγοριών, ο Γιάννης Ηλ. Γιαλάφος (το γένος Ιωάννας Αθ. Δρακοπούλου).
Στην τέταρτη κατηγορία αγοριών, νικητής ο Δημήτριος Ευαγ. Σπυράκης (το γένος Σοφίας Δημ. Ντόκου).
* Την επεξεργασία και δημιουργία του video έκανε η μαθήτρια Δημοτικού Κατερίνα Λαμπροπούλου (το γένος Δήμητρας Αθ. Τσαρουχά), η οποία συμμετείχε στον αγώνα για την κουλούρα !!
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ – 2022
Λιτά και απέριττα αλλά ταυτόχρονα με μυσταγωγία εορτάστηκε ο Άγιος Γεώργιος στο ξωκκλήσι στην Βλαχέρνα με πλήθος κόσμου. Την αναστάσιμη ατμόσφαιρα των ημερών την έκανε ακόμα πιο έντονη η καταπράσινη και ανθισμένη φύση. Για μια ακόμα χρονιά τηρήθηκε το έθιμο της κουλούρας του Αγιώργη με τη συμμετοχή πολλών νέων παιδιών, έθιμο με ρίζες εκατοντάδων χρόνων. Και του χρόνου.
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ – 2022
Μετά από δύο χρόνια απαγόρευσης των μετακινήσεων, λόγο covid 19, τα χωριά γέμισαν από κόσμο και οι εκκλησίες από πιστούς. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα έγινε η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ακούστηκε η μελωδική φωνή του πάτερ Ματθαίου Αρβανίτη καθώς έψελνε τα Εγκώμια. Ακολούθησε η καθιερωμένη περιφορά του Επιτάφιου.